Ο Εσωτερικός μας διάλογος
της Δήμητρας Καραμανώλη
- Τι είναι ο εσωτερικός διάλογος;
- Έχουμε όντως 2 εαυτούς που καθημερινά συνδιαλέγονται ή μάχονται ο ένας τον άλλον;
- Πώς μπορούμε να τους κάνουμε να συνεργαστούν, για να πετύχουμε τους στόχους 🎯 μας;
Καθημερινά ερχόμαστε σε διάλογο με τον εαυτό μας, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι,
από την ώρα που χτυπάει το ⏰ το πρωί και «παζαρεύουμε» με τον εαυτό μας αυτά τα «5 λεπτά ακόμα».
Όταν προσπαθούμε να αντισταθούμε στο 🥞 που λαχταράμε.
Όταν θέλουμε να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση.
Ακόμα και όταν αποφεύγουμε να διεκδικήσουμε κάτι που επιθυμούμε πολύ.
Αυτή η εσωτερική συζήτηση που λαμβάνει χώρα καθημερινά μέσα στο κεφάλι μας είναι συχνά ανεπαίσθητη, σύντομη αλλά καθοριστική για την ψυχολογική μας κατάσταση, τις συνήθειες και τους στόχους μας!
Ας στρέψουμε λοιπόν τον φακό 🔎 στον εσωτερικό μας διάλογο!
Αρκετοί επιστήμονες έχουν προσεγγίσει ανά τα χρόνια το θέμα αυτό και κατέληξαν περίπου στα ίδια συμπεράσματα:
Μέσα μας έχουμε 2 εαυτούς:
🧠Τον εαυτό 1 (το ΕΓΏ) ) , τον λογικό, τον εντολοδότη.
🫀 Τον εαυτό 2 (τη ΦΩΝΗ), το συναισθηματικό, παρορμητικό κομμάτι μας που επιθυμεί την άμεση ικανοποίηση και την επιβεβαίωση.
Ο εσωτερικός διάλογος είναι η συζήτηση ή η αντιπαράθεση ανάμεσά στο λογικό κομμάτι(ΕΓΩ) και το συναισθηματικό, παρορμητικό, ανασφαλές κομμάτι, αυτή τη ΦΩΝΗ δηλαδή που ακούμε μέσα μας συχνά. Για την επίτευξη στόχων και την ευημερία, είναι απαραίτητη η αρμονική συνύπαρξη και επικοινωνία αυτών των δύο οντοτήτων.
Η πραγματικότητα όμως είναι πως πολλές φορές είμαστε αυστηροί(Εγώ) με τη ΦΩΝΗ μέσα μας.
Θα τολμούσες να πεις σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο αυτά που λες στον εαυτό σου στον καθρέφτη; 🪞
Για να καταλάβουμε τη σχέση αυτών των δύο δυνάμεων αρκεί να παρατηρήσουμε τι λέμε στον εαυτό μας, όταν νιώθουμε ότι αποτύχαμε σε κάτι ή όταν θέλουμε να διεκδικήσουμε κάτι.
Όλες αυτές οι δηλώσεις «ακούγονται» από τον 2ο εαυτό, εσωτερικεύονται και σιγά σιγά γίνονται πεποιθήσεις οι οποίες στο μέλλον καθορίζουν τις ενέργειες και την αυτό-εικόνα μας. Είναι ένας φαύλος κύκλος.
Ακόμα και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε καθημερινά επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο μας! Όταν χρησιμοποιούμε λέξεις πιο θετικές και προσανατολισμένες στη δράση, τότε και η Φωνή μέσα μας, ο συναισθηματικός και ευαίσθητος εαυτός μας αποκτά το κίνητρο και την ώθηση για να λάβει δράση και να συνεργαστεί στο κυνήγι των στόχων.
Χρειάζεται λοιπόν η παρατήρηση και η απουσία κριτικής, η θετική και δυναμική ερμηνεία των εμπειριών μας και η αγάπη και εμπιστοσύνη στο συναισθηματικό κομμάτι το εαυτού μας προκειμένου να υπάρξει ισορροπία. Γι’ αυτό το Life Coaching αποτελεί τόσο σημαντική διαδικασία, καθώς μέσα από τις συνεδρίες οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να προσεγγίσουν δυναμικά τις εμπειρίες τους και να χρησιμοποιούν θετικές δηλώσεις στον εσωτερικό τους διάλογο!
Παιχνίδι-Αφετηρία :
1)Φτιάξτε 2 μεγάλες στήλες.
2) Στην αριστερή γράψε 10 δηλώσεις που κάνετε στον εαυτό σας οι οποίες έχουν αρνητική και αποθαρρυντική σημασία.
3) Χρησιμοποιήστε τη δεξιά στήλη για να μετατρέψετε κάθε αρνητική δήλωση σε θετική/δυναμική! Προσέξτε την επιλογή λέξεων και αποφύγετε οτιδήποτε έχει αρνητική σημασία, ακόμα και το ΔΕΝ 😊.
*Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε Ενεστώτα στη δεξιά στήλη! (συμβολίζει το Τώρα, την αποφασιστικότητα)
Παράδειγμα: «θα αποτύχω, όπως πάντα» | «Αποκτώ εμπειρίες, και μαθαίνω καλύτερα τον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου! Βελτιώνομαι» «Μαθαίνω με κάθε εμπειρία»
Have fun!!!