Coaching για την Αναβλητικότητα
Το coaching κτίζει αρχικά μια συνεργατική σχέση μεταξύ coach και coachee, η οποία έχει τόσο δυναμικό χαρακτήρα που μπορεί να δώσει τη δύναμη στον πελάτη να μάθει να αναζητά το καλύτερο, το βέλτιστο και την εκπλήρωση των στόχων του μέσα από τη δύναμη της αλλαγής που απέκτησε.
Ένα ισχυρό μοντέλο που χρησιμοποιεί ένας Coach για να παρακινήσει και να βγάλει από την αναβλητικότητα τον πελάτη του είναι το μοντέλο «Ανοσία στην Αλλαγή». (https://www.amazon.com/Immunity-Change-Potential-Organization-Leadership/dp/1422117367. Η εφαρμογή του υποδεικνύει το γιατί υπήρχε το μπλοκάρισμα και η αναβλητικότητα σε μια απόφαση που έχει παρθεί από τον πελάτη. Το μοντέλο αυτό coaching σχετίζεται με τις πεποιθήσεις, τις αξίες, τους φόβους, και μπλέκεται με τις ανάγκες του πελάτη.
Ο πελάτης αρχικά, κλίνεται να απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως:
-Ποιος είναι ο σκοπός της αλλαγής;
-Ποια είναι η αναμενόμενη βελτίωση που θα φέρει αυτό στην ζωή του;
Στην συνέχεια υπάρχει διάλογος για το “τι κάνει” ή “τι δεν κάνει” ο πελάτης, που έχει σχέση με το σκοπό που θέλει να επιτύχει ώστε να βελτιώσει τη ζωή του. Το σημείο αυτό είναι το πρώτο βήμα που δημιουργεί συνειδητοποίηση και σύγκριση των ενεργειών που είναι προς την κατεύθυνση αλλά και τι κάνει που είναι αντίθετα προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Η επίγνωση όμως έρχεται με την επόμενη δυνατή ερώτηση ή διαφορετικά στην αποκάλυψη της μεγάλης υπόθεσης, όπου κλίνεται να απαντήσει, δηλαδή:
-Τι θα γίνει αν από την επόμενη κιόλας μέρα αποφασίσει να εφαρμόσει την αλλαγή;
Κλίνεται ο πελάτης να περιγράψει στον Coach τι θα συμβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Η έκφραση της ερωτήσεις του Coach γίνεται χωρίς να υπάρχει επικριτική πίσω από την ερώτηση δηλαδή να μην την εκλάβει ο πελάτης ως «γιατί δεν το κάνεις».
Στο σημείο αυτό, οι παύσεις είναι απαραίτητες ειδικά από την πλευρά του Coach. Τα έξω-λεκτικά σημάδια του πελάτη είναι καταλυτικής σημασίας και ιδιαιτέρα των πρώτων λεπτών μετά την ερώτηση.
Η δύναμη του μοντέλου coaching φανερώνει την κρυμμένη αντίθετη δέσμευση που έχει ο πελάτης στην ζωή του συνυφασμένη κυρίως με τις πεποιθήσεις του.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω καταλήγουμε ότι ενώ όλοι έχουν τη δύναμη να κάνουν αλλαγές, η ανοσία στην αλλαγή είναι μια κρυφή δυναμική στο μυαλό, που εμποδίζει δραστικά να αλλάξουμε, εξαιτίας της αφοσίωσής της να διατηρήσει τον υπάρχοντα τρόπο σκέψης.
Στο Coaching είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ανοσία στις αλλαγές. Διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις που μας κάνουν μη λειτουργικούς στην καθημερινότητά μας, με υποστήριξη από έναν Coach, βρίσκονται οι τρόποι να έχουμε εμείς τον έλεγχο κάνοντας εσωτερική απόδοση στη βελτίωσή μας (π.χ. διαχειρίζομαι το άγχος μου και αντιμετωπίζω την αϋπνία μόνος μου) και όχι εξωτερική απόδοση (π.χ. λαμβάνοντας χάπια), τότε θα αρχίσουμε να έχουμε μια πιο υγιή και ισορροπημένη ψυχική και σωματική εικόνα για τον εαυτό μας.