Συνεδρία Career Coaching
Επιθυμώ να σας παρουσιάσω την πρώτη συνεδρία αλλά και τη μεθοδολογία Coaching που ακολούθησα με μια πελάτισσα. Το όνομα και η ιδιότητα της, για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων, είναι διαφορετικά από τα πραγματικά.
Η Δήμητρα (Αρχιτέκτονας) απευθύνθηκε σε μένα για να βρει εργασία διότι ένοιωθε ότι της χρειάζεται “βοήθεια” όπως η ίδια μου εξέφρασε στη συνεδρία χημείας.
Επιθυμεί να εργαστεί σε μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία και αναζήτησε υποστήριξη από επαγγελματία Coach, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα των 2 με 3 μηνών, και με την κατάλληλη παρακίνηση, να έχει επιτύχει τον στόχο της.
Βάσει του μοντέλου Coaching O.S.C.A.R.
- Outcome: Αποτέλεσμα – Κατεύθυνση/Στόχος.
- Situation: Κατάσταση (σημερινή) – Σημείο έναρξης.
- Choices & Consequences: Επιλογές και Συνέπειες”.
- Action: Δράσεις.
- Review: Ανασκόπηση.
Το “ αποτέλεσμα” είχε ειπωθεί από την ίδια στην αρχή της συζήτησης:
- Εξέφρασε το θέμα της (θέλω να βρω εργασία),
- Όρισε το επιθυμητό αποτέλεσμα (να βρω εργασία σε 1 ή 2 μήνες),
- Σημερινή συνεδρία (να πάρω την απαραίτητη παρακίνηση),
Στη συνέχεια προχώρησα μέσα από διερευνητικές ερωτήσεις να προσπαθήσουμε να ανακαλύψει η Δήμητρα, τι είναι αυτό που πραγματικά θα επιτύχει όταν θα έχει βρει την εργασία που επιθυμεί.
- Πως φαντάζεται την ζωή σου και την καθημερινότητα σου με εργασία;
- Τι θα λες στον εαυτό σου;
- Τι θα σου λένε οι άλλοι για αυτό που πέτυχες;
- Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σου;
Προχώρησα στη φάση “Situation – ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – Σημείο έναρξης .
Σε αυτή τη φάση φτάνοντας σε πλήρη εν-συναίσθηση της κατάστασης της και σε απόλυτη επαφή και ειλικρίνεια με τον εαυτό της, αναφέρθηκε στο ότι τώρα που δεν εργάζεται, ζει με τους γονείς της και αυτό δεν της δίνει ελευθερία στη ζωή της και υπερηφάνεια για τον εαυτό της (αξίες που πρεσβεύει η Δήμητρας). Μέχρι στιγμής, έχει κάνει τις εξής κινήσεις: σύνταξη βιογραφικού, επιστολές, αναζήτηση αγγελιών, συμμετοχή σε επιμορφωτικά σεμινάρια για την εύρεση εργασίας και πολλές άλλες ενέργειες. Παρ’ όλα αυτά όμως δεν έχει πραγματοποιήσει καμία ουσιαστική προσπάθεια αναζήτησης εργασίας, ( π.χ: τηλέφωνα, συνεντεύξεις.)
Coach: Πως περνάς την καθημερινότητά σου Δήμητρα;
Coachee: Ζω αυτή την περίοδο με τους γονείς μου, με φροντίζουν, καθώς εγώ ψάχνω για εργασία.
Coach: Πως νοιώθεις το περισσότερο διάστημα της ημέρας σου?
Coachee: Μουδιασμένη … Νοιώθω να περιορίζομαι σε αυτά που θέλω να κάνω, δεν κάνω αυτά που θέλω, δεν νοιώθω γεμάτη, υπερήφανη …έχω ξεχάσει και το τι έχω επιτύχει στο παρελθόν.
Coach: Τι έχεις κάνει μέχρι τώρα για να το αλλάξεις αυτό?
Coachee: Έχω έτοιμο το βιογραφικό μου, βρήκα κάποιες αγγελίες που με ενδιαφέρουν, κατ’ ουσία ξέρω τι θέλω να κάνω, απλά δεν έχει γίνει η αρχή…
Στα δύο πρώτα στάδια του μοντέλου γίνεται εμφανές ότι έχουμε ένα άτομο συνειδητοποιημένο, με έλεγχο της κατάστασης που βιώνει και με διάθεση να αναλάβει δράση. Πάντα όμως κάτι την σταματάει και δεν ολοκληρώνει τη δράση. Αν και έχει ξεκινήσει κάποιες κινήσεις, και σε κάποιο βαθμό, παρόλα αυτά, δεν τις προχωράει ώστε να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Πως όμως θα γίνει αυτό με την υποστήριξη του Coach;
- Πως θα έχουμε επιτyx;iα μέσα από την διαδικas;iα του Coaching;
Στο στάδιο του μοντέλου “ Choices & Consequences – Επιλογές και Συνέπειες”, με τις κατάλληλες ερωτήσεις αποκαλύφθηκε όλη η αλήθεια σχετικά με την παρούσα κατάσταση της coachee. Η coachee παραδέχθηκε ότι δεν ολοκληρώνει τη δράση (να βγει σε ενεργή αναζήτηση εργασίας) γιατί φοβάται την απόρριψη. Επίσης και ο φόβος της έκθεσης μετά την συνέντευξη. Στο σημείο αυτό της συνεδρίας γίνεται και η πραγματική αποκάλυψη του ζητήματος που ελλοχεύει και η στιγμή της συνειδητοποίησης είναι πολύ δυνατή. Ήταν η φάση όπου είχε επέλθει απόλυτη εμπιστοσύνη μεταξύ μας, η συζήτηση μας είχε ροή. Ήταν η στιγμή που ήρθε σε απόλυτη επίγνωση του εαυτού της και των ενεργειών της και η στιγμή όπου συνειδητοποίησε ότι ο μόνος της αντίπαλος είναι ο ίδιος της ο εαυτός. Η παρατηρητικότητα και η ενεργητική ακρόαση από την μεριά μου, είναι ικανές να συγκεντρώσουν τα στοιχεία εκείνα, και με την μορφή feedback επιστρέφουν στην Δήμητρα για να συνειδητοποιήσει το comfort zone της (το μοτίβο της) . Το συγκεκριμένο μοτίβο δεν την βοηθάει να προχωρήσει στην ζωή της και με την υποστήριξη μου θα το αλλάξει. Ήταν η στιγμή όπου συνειδητοποίησε ότι τα πάντα είναι στο χέρι της και στη θέλησή της για βελτίωση.
Coach: Ποιες άλλες ενέργειες έχεις κάνει?
Coachee: Ενώ έχω έτοιμο το βιογραφικό να το στείλω, διστάζω και τελικά δεν πατάω στο send.
Coach: Ποιοι παράγοντες σε οδηγούν σε αυτήν την μη ενέργεια?
Coachee: Το τι θα γίνει εάν το στείλω.
Coach: Μίλησε μου περισσότερο γι’ αυτό.
Coachee: Όταν θα με καλέσουν για συνέντευξη μπορεί να με απορρίψουν. Δεν θα το αντέξω.
Coach: Ας πάρουμε την περίπτωση ότι σε απορρίπτουν. Πόσο θα αλλάξει η σημερινή σου καθημερινότητα αν σε απορρίψουν;
Coachee: Μάλλον δεν θα αλλάξει, μόνο θα στεναχωρηθώ.
Coach: Αν σε καλέσουν σε συνέντευξη πόσο θα αλλάξει η καθημερινότητά σου?
Coachee: Πάρα πολύ θα αλλάξει, θα έχω επιτύχει το στόχο μου!
Coach: Μεταξύ των δύο επιλογών ποια θα αποφασίσεις να ακολουθήσεις;
Coachee: Να στείλω το βιογραφικό! Δεν έχω να χάσω τίποτα, μόνο να κερδίσω.
Coach: Τι είναι αυτό που θα κερδίσεις;
Coachee: Ανεξαρτησία, υπερηφάνεια…ελπίδα!
Στη συνέχεια προχωρήσαμε στη φάση “Action – Δράσεις”. Αυτή η φάση προχώρησε καθώς η coachee είχε δεσμευτεί αλλά κυρίως είχε πειστεί για την εξέλιξη. Ετοίμασε τις κινήσεις της, το χρονοδιάγραμμά της, την παρακολούθηση των δράσεων της.
Coach: Τώρα βλέπω τη δύναμη που πραγματικά έχεις μέσα σου! Και τι σκοπεύεις να κάνεις από δω και πέρα?
Coachee: Θα κάνω 2 αιτήσεις που έχω ήδη ξεχωρίσει.
Coach: Με ποιόν θα ήθελες να μοιραστείς τη χαρά σου;
Coachee: Με την καλύτερη μου φίλη.
Στην τελική φάση “Review – Ανασκόπηση” έδωσα στην coachee να συμπληρώσει μια φόρμα η οποία αφορά καταγραφή τίτλων θέσεων, κλάδους εργασίας, ονόματα εταιριών και τοποθεσία εργασίας τα οποία την ενδιαφέρουν και στο τέλος καταγραφή και παρακολούθηση των αιτήσεων που θα κάνει μόνη της σε αυτές θέσεις. Ορίσαμε την επόμενη συνάντησή μας σε χρόνο που όρισε η ίδια.
Παραπάνω παρακολουθήσατε μια ατομική συνεδρία βασισμένη σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Δεν είναι όμως το μοντέλο, ή τα βήματα που εξασφαλίσουν το καλό αποτέλεσμα. Είναι κυρίως η σχέση Coach & Coachee. Η εμπιστοσύνη που χτίζεται και δομείται μέσα από την πραγματική υποστήριξη που νοιώθει ο coachee, την έλλειψη κριτικής και τη γόνιμη συζήτηση που πραγματοποιείται με απόλυτη εχεμύθεια.
Στην μέχρι τώρα πορεία μου ως coach, και σε όλες τις συνεδρίες, παρ’ όλο που τόσο το θέμα όσο και το μοντέλο ήταν διαφορετικά, πετυχαίνουμε το ίδιο επιθυμητό αποτέλεσμα. Να συνειδητοποιήσει ο coachee τη δύναμη που έχει μέσα του, να βρει τις λύσεις και να αναλάβει δράσεις ώστε να καλυτερεύσει τη ζωή του και να πετύχει τους στόχους του. Σε κάθε περίπτωση ο coachee άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεται, λειτουργεί και επικοινωνεί. Σε όλες τις περιπτώσεις η όποια βελτίωση επιτεύχθηκε, πραγματοποιήθηκε μετά από απόφαση του coachee να αλλάξει.
Ο coachee, ήρθε αντιμέτωπος με την αλήθεια και βγήκε από το comfort zone του. Συνειδητοποίησε την κατάστασής του και βρήκε όλες τις δυνατές λύσεις και απαντήσεις μέσα του. Ο coach του έδωσε την υποστήριξη και την ενδυνάμωση που θα τον οδηγήσει στην αυτό-παρακίνηση και στην αλλαγή που πραγματικά επιθυμεί.
Σε κάθε περίπτωση coaching, ασχέτως του αρχικού θέματος που τέθηκε, το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι πάντα η παρακίνηση του coachee να ανακαλύψει τα ταλέντα του, να αναλάβει δράση και μέσα από την επίγνωση να φέρει την επιθυμητή αλλαγή στη ζωή του που θα τον οδηγήσει στην ευτυχία και την ολοκλήρωση.