Growth Mindset VS Fixed Mindset: Οι ικανότητές μας είναι σταθερές ή μπορούν να αναπτυχθούν;
της Καλλιόπης Γκόρη, ACC, MSc
Ακούγεται πολύ συχνά η έννοια της αναπτυξιακής νοοτροπίας τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στις κοινωνικές συζητήσεις αλλά τελικά πόσοι έχουν πλήρη γνώση του τί ακριβώς είναι και ποιες οι διαφορές από τη σταθερή νοοτροπία;
Νοοτροπία είναι η πεποίθηση που έχουμε εμείς οι άνθρωποι για τις βασικές μας ικανότητες. Όταν λοιπόν βρισκόμαστε σε σταθερή νοοτροπία, πιστεύουμε ότι οι ικανότητες μας είναι δοσμένες δηλαδή fix και για αυτό και το ονομάζουμε “Fixed Mindset” δηλαδή σταθερή ή μη αναπτυξιακή νοοτροπία.
Σε αντίθεσή όταν πιστεύουμε ότι οι ικανότητες μας, τα ταλέντα μας ακόμη και η νοημοσύνη μας είναι στοιχεία που μπορούν να εξελιχθούν με σκληρή δουλειά και όχι μόνο, τότε είμαστε οπαδοί της αναπτυξιακή νοοτροπία δηλαδή του “Growth Mindset”. Η στρατηγική, η συμβολή των άλλων ανθρώπων πχ της ομάδα και η εκπαίδευση είναι δυνατόν να υποστηρίξουν τη δημιουργία μια αναπτυξιακής νοοτροπίας.
Οι άνθρωποι δεν είμαστε είτε το ένα είτε το άλλο, αλλά είμαστε ένα μείγμα από πολυσύνθετα ταλέντα και μπορούμε να τα ανακαλύψουμε και να τα αναπτύξουμε ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο θα βρεθούμε και τη διάθεση μας να βγούμε από τη ζώνη ασφάλεια μας και να έρθουμε αντιμέτωποι με το εμπόδιο.
Και για να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε τα 3Ε δηλαδή Εκπαίδευση Ενδυνάμωση και Εμπειρίες. Εάν πιστευτούμε ότι μπορούμε να αναπτυχθούμε και αυτό σημαίνει να μετακινηθούμε από την ζώνη ασφάλειας μας, τότε πρέπει να μάθουμε κάτι νέο (το 1ο Ε). Στην συνέχεια, να το χρησιμοποιήσουμε, να εφαρμόσουμε δηλαδή αυτήν τη νέα γνώση (το 2ο Ε) και τέλος να γίνει επανάληψη εφαρμογής της νέας γνώση για να μας οδηγήσει (το 3ο Ε) στις εμπειρίες που θα εδραιώσουν τη νέα μας προσωπική επιτυχία ανάπτυξης προς μια επιθυμητή κατεύθυνση.
Οι πρώτες μελέτες της επιστήμη της νοοτροπίας ανάπτυξης πραγματοποιήθηκαν τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 από τον καθηγητή ψυχολογίας Peter M. Gollwitzer: «Τα αποτελέσματα της έρευνα καταδεικνύουν πώς οι στόχοι και τα σχέδιά μας μπορούν να επηρεάσουν τη γνώση, το συναίσθημα και τη συμπεριφορά μας».
Επίσης η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Carol Dweck στην έρευνα της διατύπωσε ότι: «Τα άτομα με νοοτροπία ανάπτυξης τείνουν να πετυχαίνουν περισσότερα από εκείνους με σταθερή νοοτροπία».
Γενικά με τον όρο νοοτροπία αναφερόμαστε στο άθροισμα των στάσεων, των συναισθημάτων, των βασικών αξιών και της φιλοσοφίας που έχουμε για τον κόσμο.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι:
«Πώς μπορούμε να ξέρουμε εάν έχουμε Νοοτροπία Ανάπτυξης»;
Η απάντηση στο ερώτημα δεν μπορεί να είναι έχουμε ή δεν έχουμε.
Οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν διαφορετικές νοοτροπίες ανάλογα με την κατάσταση στην οποία περιέρχονται κάθε φορά.
Παρακάτω υπάρχουν 5 κρίσιμα ερωτήματα για να θέσετε στον εαυτό σας:
- Πιστεύετε ότι τα επιτεύγματα οφείλονται στην προσπάθεια;
- Είστε πρόθυμοι να μάθετε από τις αποτυχίες σας;
- Πιστεύετε ότι οι ικανότητες και η νοημοσύνη σας μπορούν να βελτιωθούν;
- Είστε πρόθυμοι να παραδεχτείτε άγνοια σε κάποιο πεδίο δράσης σας;
- Υπάρχει ρίσκο και υψηλές απαιτήσεις στις νέες εργασίες που αναλαμβάνετε;
Εάν οι περισσότερες απαντήσει είναι ΝΑΙ…είστε σε τροχιάς ανάπτυξης.
Ελάτε να μάθετε περισσότερα πως θα ενεργοποιήσετε την νοοτροπία ανάπτυξης.
Κάντε εγγραφή: Growh mindset Webinar, που προσφέρει η Active Coaching στα μέλη της, άνευ κόστους!