Μπορείς να είσαι ευτυχισμένος χωρίς αυτογνωσία;
Καθώς ερχόμουν στην εργασία μου σήμερα παρατηρούσα τους ανθρώπους που είχαν στο ένα χέρι μια σχολική τσάντα και στο άλλο χέρι το παιδί τους και το πήγαιναν στο σχολείο για να μάθει….γράμματα.
Με αφορμή αυτήν την εικόνα αναρωτήθηκα εάν μας πήγαιναν καθημερινά σε ένα μέρος για να μάθουμε τον εαυτό μας ποιο μέρος θα ήταν αυτό; Τί θα περιείχε η τσάντα που θα κουβαλούσαμε και ποιος θα μας συνόδευε;
Και συνέχισα να σκέφτομαι:
Πώς θα ήταν ο κόσμος μας εάν η αναζήτηση της γνώσης του εαυτού μας ήταν στα ζητούμενα από τα νηπιακά μας χρόνια;
Πότε κάποιος άνθρωπος είναι έτοιμος να αναζητήσει την εσωτερική του αυτογνωσία ( πως βλέπω εμένα) και τι γίνεται με την εξωτερική αυτογνωσία (πως με βλέπουν οι άλλοι);
«Πώς βλέπω τον εαυτό μου» σημαίνει γνωρίσω τις αξίες μου, το σκοπό της ζωής μου, τί με ενεργοποιεί και τί με καθηλώνει αλλά και πώς δημιουργώ σχέσεις με τους άλλους. Αφορά επίσης τις σκέψεις μου, τα συναισθήματα μου, τις συμπεριφορές τις αδυναμίες και τα προτερήματα μου, αλλά και τι αντίκτυπο έχω στους άλλους.
Με άλλα λόγια, η αυτογνωσία είναι μια πράξη διαρκούς ισορροπίας μεταξύ του πως εγώ βλέπω τον εαυτό μου και το βαθμό στον οποίο αντιλαμβάνομαι πως με βλέπουν οι άλλοι.
Σύμφωνα με την οργανωσιακή ψυχολόγο Tasha Eurich, υπάρχουν 4 αρχέτυπα για το πώς λειτουργούν οι άνθρωποι ανάλογα με τον βαθμό αυτογνωσίας που έχουν.
Συγκεκριμένα είναι τα παρακάτω:
- Αυξημένη εσωτερική αυτογνωσία και χαμηλή εξωτερική αυτογνωσία. Σε αυτήν, κάποιος ξέρει πολύ καλά τις αξίες του και δεν αμφισβητεί ποτέ την άποψη του γι’ αυτό και δεν αναζητάει την ανατροφοδότηση των άλλων. Με τον τρόπο αυτό ζημιώνουν τις σχέσεις τους και περιορίζουν το δυναμικό τους.
- Χαμηλή εσωτερική και εξωτερική αυτογνωσία. Στη περίπτωση αυτή ούτε οι ίδιοι αλλά ούτε οι άλλοι γνωρίζουν ποιοι πραγματικά είναι. Νοιώθουν σε τέλμα, νοιώθουν αγανάκτησή από την ζωή και δυσκολεύονται στις σχέσεις τους.
- Χαμηλή εσωτερική αυτογνωσία και υψηλή εξωτερική αυτογνωσία . Παραγκωνίζουν τι είναι σημαντικό γι’ αυτούς και επικεντρώνονται στους άλλους. Το αποτέλεσμα είναι μην εκτελούν τις αποφάσεις τους και να είναι ανικανοποίητοι από την ζωή. Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες των άλλων έχουν προτεραιότητα για τους.
- Υψηλή εσωτερική αυτογνωσία και υψηλή εξωτερική αυτογνωσία. Η χρυσή τομή. Αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν ποιοι πραγματικά είναι , τι ζητούν από την ζωή τους και αποζητούν την ανατροφοδότηση των άλλων ως μέσω για προσωπική βελτίωση σε προσωπικό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο.
Εσύ σε πιο αρχέτυπο πιστεύει ότι ανήκεις;
Η ουσία της κατάκτηση της αυτογνωσία δηλαδή της ισορροπία, είναι η ανάληψη εξουσίας και ελέγχου για την δική σου ζωή και η πράξη της ενδοσκόπησης αλλά και ανατροφοδότησης από τους γύρω μας.
Η ενδοσκόπηση βελτιώνει την εσωτερική αυτογνωσία για αναδύει θέματα όπως
- Ποιες είναι οι αξίες μας
- Ο σκοπός μας
- Τα δυνατά μας σημεία
- Οι προτιμήσεις μας
- Τα κίνητρά μας
- Οι βαθύτερες σκέψεις μας
- Τα συναισθήματα μας
Η ενδοσκόπηση όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο και με την υποστήριξη ενός ειδικού επαγγελματία coach μπορεί να σε πάει από το ΓΙΑΤΙ στο ΤΙ
- Με θετικότητα
- Προσήλωση στο μέλλον
- Και ανάληψη δράσης στο παρόν
Ο Coach σου είναι σε θέση μέσα από τη σχέση ειλικρίνειας και εχεμύθειας να σου δώσει εποικοδομητικό Feedback και να σου μάθει να κάνεις αυτοπαρατήρηση και να δέχεσαι την ανατροφοδότηση των άλλων προς όφελος σου.
Μια όμορφη μέρα ξημερώνει για εσάς που θα επιλέξετε να κάνετε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και θα περιηγηθείτε σε ένα μοναδικό αξιοθέατο…τον εαυτό σας.
Καλλιόπη Γκόρη