Grow your Business
Στο άρθρο αυτό θα ήθελα να σας παρουσιάσω ένα μοντέλο μάνατζμεντ, διεθνώς αναγνωρισμένο και εφαρμοσμένο, το μοντέλο της «Επαινετικής Διερεύνησης», ή αλλιώς ΑΙ (Appreciative Inquiry των David Cooperrider & Diana Whitney)
Οι αξίες και οι πρακτικές της «Επαινετικής Διερεύνησης» είναι βασισμένες στην εμβάθυνση των δυνατών σημείων των επιχειρήσεων, τα οποία είναι ικανά όχι απλά να προσφέρουν αλλαγές, αλλά να μεταμορφώσουν τις επιχειρήσεις.
Αυτό ακριβώς είναι ο ορισμός της ΑΙ, η συστηματική ανακάλυψη του τι δίνει ζωή σε έναν οργανισμό, όταν αυτός λειτουργεί αποτελεσματικά σε οικονομικούς, εμπορικούς, τεχνολογικούς, οικολογικούς και ανθρώπινους όρους.
Η συνεργασία με έναν Business Coach, θα θέσει τη μεθοδολογία σε εφαρμογή, η οποία ξεκινάει με τη δέσμευση όλων των μελών του οργανισμού και όχι μόνο των υψηλόβαθμων.
Μέσα από σειρά συνεντεύξεων και δυνατών θετικών ερωτήσεων ο Coach, βρίσκει τον θετικό πυρήνα, δηλαδή τις δυνάμεις, τις πηγές και τις ικανότητες, έτσι όπως τις βίωσε το ανθρώπινο δυναμικό μέσα στον οργανισμό.
Είναι πολύ σημαντικό, ο στόχος που θα επιλεγεί να εκφραστεί με θετικό τρόπο.
Η ΑΙ είναι ένας κύκλος δραστηριοτήτων που όλο το προσωπικό δεσμεύεται, συζητάει, προτείνει. Οραματίζεται τις πιθανότητες, ερευνά τις διάφορες προτάσεις και τέλος σχεδιάζει το μέλλον.
Πέντε είναι οι βασικές αρχές που στηρίζουν την πρακτική της «Επαινετικής Διερεύνησης»:
- Η Αρχιτεκτονική Αρχή:
Η κατασκευή της πραγματικότητας είναι προϊόν των λέξεων που χρησιμοποιούμε για να την κατασκευάσουμε και να την περιγράψουμε. Φτιάχνουμε εμείς την ιστορία της επιχείρησής μας.
- Η Ποιητική Αρχή:
Η αρχή αυτή υποδηλώνει ότι οι ιστορίες των επιχειρήσεων είναι σαν την ποίηση, μπορεί να ερμηνευτούν με καλό ή άσχημο τρόπο. Επιλέγουμε εμείς τί ερμηνεία θα δώσουμε και πού θα εστιάσουμε την προσοχή μας, γιατί σε ό,τι εστιάζουμε διευρύνεται.
- Η Αρχή της Ταυτoχρονικότητας:
Τη στιγμή που θέτουμε μια ερώτηση, αρχίζουμε να δημιουργούμε αλλαγή. Οι ερωτήσεις μας είναι η κατεύθυνση στην οποία στρέφουμε την έρευνά μας.
- Η Αρχή της Προσδοκίας:
Τα ανθρώπινα συστήματα κινούνται προς την κατεύθυνση των εικόνων τους για το μέλλον. Όσο πιο θετική και ελπιδοφόρα είναι η εικόνα του μέλλοντος, τόσο πιο θετική είναι η σημερινή δράση. Η εικόνα εμπνέει δράση.
- Η Θετική Αρχή:
Η ώθηση για αλλαγή απαιτεί μεγάλες ποσότητες θετικών συναισθημάτων και κοινωνική συνοχή. Αυτή η δυναμική παράγεται καλύτερα μέσω θετικών ερωτημάτων, που ενισχύουν τις κοινές θετικές αξίες μας.
Θετικές ερωτήσεις, οδηγούν σε θετική αλλαγή.
Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι στη διαδικασία εφαρμογής της «Επαινετικής Διερεύνησης» από τον ειδικό Coach.
Τα 4 στάδια ή διαφορετικά τα 4D είναι τα εξής:
Discover: Ανακάλυψη των δυνατοτήτων μέσα από συζητήσεις και συνεντεύξεις, βρίσκουν το δυνατό σημείο που κάνει τη διαφορά στον οργανισμό.
Dream: Οραματισμός ενός θετικού μέλλοντος προς τον επιθυμητό στόχο.
Design: Σχεδιασμός. Εκφρασμένοι ενεργητικά κανόνες, που ορίζουν τα βήματα της καθημερινής λειτουργίας του οργανισμού προς την επιτυχία.
Destiny: Εφαρμογή στηριζόμενη στα σχέδια, στις δράσεις με παράλληλη θετική διερεύνηση στην καινοτομία.
Η εφαρμογή της μεθοδολογίας της επαινετικής διερεύνησης από τον πιστοποιημένο Business Coach είναι ικανή να οδηγήσει στο μετασχηματισμό μιας επιχείρησης, σε οργανισμό υψηλών επιδόσεων.
Η θετική διερεύνηση μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μια θετική επανάσταση στον κόσμο.
Καλλιόπη Γκόρη, MSc, ACC
Business & Executive Coach