Πώς μπορώ να γίνω “Life Coach”;
Πώς μπορώ, λοιπόν, να γίνω ένας Life Coach και να πραγματοποιώ συνεδρίες με τους πελάτες μου (coachee) οι οποίες θα τους οδηγούν στο «ευ ζην»;
Αν αυτό αποτελεί έναν προβληματισμό σας, η απάντηση έρχεται με αυτό το άρθρο για να φωτίσει κάποιες πλευρές του επαγγέλματος.
Καταρχήν, η εκπαίδευση που πρέπει να λάβει κάποιος για να γίνει Life Coach αφορά τόσο την γνώση και αφομοίωση της επιστημονικής μεθοδολογίας, όσο και η εξάσκηση σε συγκεκριμένες δεξιότητες έτσι ώστε να οδηγηθεί στην προσωπική του αλλαγή και ανάπτυξη, που θα του επιτρέψει να λειτουργεί επαγγελματικά ως Life Coach.
Στην συνέχεια και πολύ σημαντικό, το coaching πέρα από μια επιστημονική μεθοδολογία που λαμβάνει κάποιος που θέλει να γίνει coach, είναι και μια σχέση. Μια ιδιαίτερη μορφή σχέσης που χτίζεται αναμέσα στον Coach και τον Coachee.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν πολλές επιστημόνικες ασκήσεις για το coaching αλλά και αρκετές δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξει ένας επαγγελματίας Coach. Όμως η πραγματική τέχνη του coaching είναι η ικανότητα του να δουλεύει στο περιβάλλον της κάθε σχέσης.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, απαιτείται:
- Μελέτη της Επιστημονική Μεθοδολογίας (Πιστοποίηση και απόκτηση Διπλώματος)
- Ανάπτυξη δεξιοτήτων (Προσωπική ανάπτυξη)
- Ικανότητα να κάνει συνεδρίες δηλαδή να δουλεύει στο περιβάλλον κάθε σχέση «coach-coachee» (Πρακτική Εξάσκηση).
Σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων που αναφέρθηκαν παραπάνω, ο εκπαιδευόμενος Life-Coach πρέπει:
- Να έχει την ικανότητα της έκφρασης δυνατών ερωτήσεων με απλές σύντομες προτάσεις αλλά και μέσα από την χρησιμοποίηση των λέξεων του coachee.
- Να λέει τι βλέπει χωρίς κριτική, και να κάνει γόνιμες περιλήψεις από τα λόγια του πελάτη.
- Να προσφέρει ανακεφαλαιώσεις για να ξεκαθαρίζει την εικόνα στο πελάτη μέσα από την ενεργητική ακρόαση.
- Να εξασκήσει την ικανότητα του να μπορεί να δει την μεγάλη εικόνα, σαν ελικόπτερο να κοιτάει από ψηλά τα πράγματα. Να βρίσκει επαναληπτική συμπεριφορά (ζώνη άνεσης) στον πελάτη.
- Να κάνει μεταφορές για γρήγορα αποτελέσματα. Είναι ένας απλός και δυνατός τρόπος να παρέχει στον πελάτη την δυνατότητα να αποστασιοποιηθεί από την κατάσταση, να την δει με μια μεταφορά σε κάποια άλλη σφαίρα και με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα.
- Να γιορτάζεται κάθε πρόοδος και να βλέπουμε τον αντίκτυπο στον πελάτη που έχει κάθε ένα βήμα που οδηγεί στο αποτέλεσμα.
- Να προσφέρει διευκρινήσεις ακόμη κι αν χρειάζεται να υπάρξει διακοπή στην συζήτηση, όμως όχι για να είμαστε αγενής αλλά για να ανακόψουμε την πολυλογία και να εστιάσουμε στα σημεία.
Άλλωστε, ένας επιτυχημένος Life Coach οφείλει πρώτα να αλλάξει ο ίδιος και να οδηγηθεί στο «ευ ζην» μέσω της θετικότητα και της ισορροπίας στην ζωή του, προκειμένου να επιτύχει να δημιουργεί αποτελεσματικές σχέσεις coaching και να μπορεί να παρακινήσει πελάτες και να ‘ξεκολλήσει’ ότι έχει ‘κολλήσει’.
Καλλιόπη Γκόρη
Personal & Executive Coach, ACC