Πώς μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας;
Σήμερα είναι το 2ο μέρος της επικοινωνίας μας σχετικά με τους «Στόχους μας» και πως μπορούμε να τους επιτύχουμε με την υποστήριξη ενός Coach.
Και θα ξεκινήσουμε με την ερώτηση:
-Πόσο ξεκάθαροι είναι οι στόχοι που έχουμε;
Πολύ συχνά οι στόχοι μας χαρακτηρίζονται από ασάφειες και ένας από τους βασικούς λόγους είναι η αρνητική διατύπωση τους.
Για παράδειγμα:
«Θέλω να κόψω το κάπνισμα»
«Θέλω να μην απογοητεύομαι εύκολα»
Στην ουσία η δήλωση του στόχου δεν έχει εκφραστεί, αλλά η πρόθεση μας να ξεφύγουμε από μια κατάσταση που δεν μας αρέσει.
Δεν είναι λοιπόν ξεκάθαρο τι θέλουμε να κάνουμε ή τι θέλουμε να αποκτήσουμε.
Είναι γεγονός, ότι είναι στην κουλτούρα μας να εκφράζουμε αυτό που δεν θέλουμε να γίνει, πάρα αυτό που θέλουμε.
Σύμφωνα με την επιστημονική μεθοδολογία του Coaching, ο στόχος μας πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Να είναι ΘΕΤΙΚΟΣ
Για παράδειγμα:
«Θέλω να ζω υγιεινά»
«Θέλω να επιμένω»
Όταν εκφράσω τι θέλω να κάνω, δημιουργούνται οι σκέψεις εκείνες που θα οδηγήσουν σε διάφορες επιλογές και στην τελική μας απόφαση.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας εφικτός στόχος είναι ότι η εκπλήρωση του πρέπει να…
- Προσθέτει ΑΞΙΑ στην προσωπικότητα μας και να απαντάει στην ερώτηση:
-Ποιος θα είμαι όταν θα τον επιτύχω τον στόχο μου;
Επίσης σπουδαίο είναι να απαντήσουμε στο ερώτημα:
-Πως σχετίζονται τα άτομα του περιβάλλοντος μου με τον στόχο μου; Δηλαδή εαν
- Είναι ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ο στόχος
Για να προσδιορίσουμε εάν είναι πραγματικά δική μας η σκέψη και έχει προκύψει λόγω δικών μας αναγκών και προσδοκιών.
Τέλος, είναι απαραίτητο να διερευνηθεί το:
- ΠΟΤΕ…
- ΠΩΣ…
- Με τι τρόπο και πως θα ΜΕΤΡΗΘΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ για να γίνει ο στόχος απόλυτα προσδιορισμένος και μετρήσιμος
- ΠΟΙΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ υπάρχουν;
- Ποια η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ στόχου αυτού με τους υπολοίπους στόχους μου;
Και πολλές πολλές ερωτήσεις στις οποίες ένας εκπαιδευμένος και έμπειρός Coach ρωτάει τον συνεργαζόμενο του προκειμένου να οδηγηθούν μέσα από την συζήτηση τους, σε δυνατούς στόχους με νόημα και πραγματικό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο!
Με θετική ενέργεια και διάθεση, με δημιουργικότητα και ηρεμία.
Η συνεργασία με τον Coach διαρκεί τόσο χρονικό διάστημα όσο να νοιώσει ο άνθρωπος ότι έχει αναπτύξει εκείνες τις συνήθειες που ήθελε, και να έχει οδηγηθεί στην εκπλήρωση των στόχων του.
Και όλα αυτά με σεβασμό στον άνθρωπο, τις αξίες του και τις ιδιαιτερότητες του.
Το επόμενο βήμα σας είναι το ραντεβού με τον Coach.
Καλλιόπη Γκόρη, ACC
Personal & Business Coach
Τι συμβαίνει και δεν πετυχαίνουμε τους στόχους μας
Πως θα ήταν η ζωή μας αν είχαμε επιτύχει όλους μας τους στόχους;
Ακριβώς αυτό που μόλις σκεφτήκατε…
Γι’ αυτό σήμερα θα ασχοληθούμε με αυτήν την πολύ διαδεδομένη λέξη (στόχος) και θα της δώσουμε την διάσταση που της αρμόζει για να πάψει πλέον να μας στοιχειώνει το άκουσμά της και να γίνει κίνητρο να σηκωθούμε από τον καναπέ ή την καρέκλα.
Ας ξεκινήσουμε όμως με την βασική ερώτηση:
Τι είναι στόχος;
Μια αλλαγή προς το καλύτερο, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες – βήματα που θέλουμε να κάνουμε.
Μέχρι εδώ συμφωνούμε!
Τι γίνεται όμως μετά;
Προγραμματίζουμε τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να οδηγηθούμε στο αποτέλεσμα, στο στόχο μας και ξεκινάμε με την εφαρμογή τους ….. αλλά κάτι στραβώνει και σταματάμε την υλοποίηση και κρίνουμε ότι δεν ήταν σωστά αυτά που εφαρμόζαμε.
Και στο σημείο αυτό μπερδευόμαστε.
Θεωρούμε καταρχάς, ότι αυτές οι ενεργείς είναι ο ίδιος μας ο ΣΤΟΧΟΣ!!!
Για παράδειγμα, ένας πολύ συνηθισμένος στόχος για μας τις γυναίκες είναι η απώλεια κιλών.
Κατεβάζουμε δίαιτες από το διαδίκτυο, κλείνουμε ραντεβού σε διαιτολόγο, γραφόμαστε σε γυμναστήρια, αγοράζουμε trendy φόρμες, προϊόντα διαίτης κι αλλά πολλά, για να καταλήξουμε στη φράση:
«Δεν είναι εύκολος ο στόχος αυτός!!!»
Ας πάμε όμως εκεί που θέσαμε τον στόχο.
Η απώλεια κιλών δεν είναι ΣΤΟΧΟΣ….στην ουσία είναι η ενέργεια που απαντάει στο ερώτημα:
Με τι τρόπο θα πετύχω τον στόχο μου;
Ο βασικός μας στόχος παραμένει ανέκφραστος ακόμη.
Γιατί «στόχος» είναι κάτι πιο ουσιαστικό και βαθύτερο…. είναι «αυτό» που επιθυμούμε να έχουμε στην ζωή μας μέσω ενός σώματος που είναι ευάρεστο σε μας και στους γύρω μας.
Στόχος είναι η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση μας.
Στόχος είναι η αποδοχή σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.
Στόχος είναι η ικανοποίηση ότι αγαπάμε τον εαυτό μας και τον φροντίζουμε.
Στόχος είναι βελτίωση της επικοινωνία μας με τον έξω κόσμο.
Για την επιτυχία του στόχου μας υπάρχουν πολλά «μονοπάτια» που μπορούμε να επιλέξουμε και να μας ταιριάζουν
Στο σημείο αυτό θα ήθελα αν σας πω μια μικρή ιστορία, άλλωστε η 20ετη εμπειρία μου στην εκπαίδευση ενηλίκων μου έμαθε ένα κεντρικό πράγμα…ότι όλοι μαθαίνουμε μέσα από ιστορίες.
«Ο Αλεξάνδρα είναι μια γυναίκα γύρω στα 40 με εργασία σε καίρια θέση μια πολυεθνικής εταιρείας και οικογένεια αναζητά την εξέλιξη του μέσα από την ακαδημαϊκή οδό. Η εκπόνηση εργασιών και οι παρακολουθήσεις όμως επιβαρύνουν το ήδη το φορτωμένο με υποχρεώσεις πρόγραμμα της και την απαιτητική οικογενειακή και προσωπική ζωή.
Στόχος της αναστάτωση που είχε φέρει στην ζωή της είναι η έναρξή ενός μεταπτυχιακού προγράμματός στο πανεπιστήμιο το οποίο ευελπιστεί ότι θα έδινε άλλη ώθηση στην καριέρα της (προαγωγή και χρήματα).
Μηνά με το μηνά όμως η διάθεση της να ασχοληθεί με τις εργασίες και τις παρακολουθήσεις μειώνεται και στην θέση της αρχικής παρακίνησης και ορμής έρχεται τώρα η κούραση και η απαισιοδοξία.
Ένας καλός της φίλος της σύστησε να επισκεφτεί έναν Coach για να….«Ξεκολλήσει»
Από την πρώτη κιoλάς συνεδρία με τον Coach και όπως ορίζει η διαδικασία coaching, προχώρησε σε ασκήσεις στοχοθεσία και αποκαλύφθηκε ότι κεντρικός της στόχος, αυτό που επιθυμεί να της συμβεί στην ζωή, αυτό που θα της προσφέρει ηρεμία, ισορροπία και χαρά είναι η αίσθηση να είναι ισχυρή γυναίκα και για αυτό να μπορεί να αυξήσει και το οικογενειακό του εισόδημα. Ο τρόπος για να συμβεί αυτό δεν είναι ένα ακόμα πτυχίο (ακόμη θυμάται πόσο ζορίστηκε για το πρώτο της πτυχίο) αυτός ο τρόπος είναι αυτό που οι γονείς της θέλουν να κάνει. Μέσα από την διαδικασία coaching, η Αλεξάνδρα αντιλήφθηκε ότι αυτό που πάντα ήθελε να κάνει για να νοιώθει ισχυρή, δυνατή και να ζει μια ζωή με νόημα και αξία για αυτήν, είναι να κάνει κάτι δικό της όπως είπε…να επιχειρήσει. Η συνειδητοποίηση αυτής της επιθυμίας την οδήγησε σε μια καταιγίδα σκέψεων και πραγματικά ήταν σαν να είχε μεταμορφωθεί σε κάποιον άλλον άνθρωπο. Ο τόνος της φωνής της ήταν πιο ζωηρός οι λέξεις της πιο θετικές το πρόσωπό της πιο φωτεινό και τα χέρια της άρχισαν να κουνιούνται στο ρυθμό της ομιλίας της.
Ήταν πια ο μαέστρος της ζωής της και αν έκλεινες τα ματιά μάλλον θα την άκουγες να μιλάει ,να κάνει όνειρα και θα ήταν σαν μια αρμονική μελωδία.
Άμεσα και αβίαστα εξελίχθηκε η συζήτησή και τεθήκαν οι πρώτοι πυλώνες δράσεις της για να γίνει πραγματικότητα ο στόχος της.
Σήμερα η Αλεξάνδρα έχει ήδη μια κερδοφόρα επιχείρηση παροχής υπηρεσιών και έχει χρόνο να κάνει yoga 2 φορές την εβδομάδα με την φίλη της.»
Το τοπίο έχει ως εξής:
Το Coaching μπορεί να σε υποστηρίξει και να σε οδηγήσει στην επιτυχία των στόχων σου.
Ο Coach παρατηρεί, ακούει, θέτει ερωτήσεις και κάνει ανακεφαλαιώσεις που μας οδηγούν πιο κοντά στην δική μας αλήθεια και στο δικό μας μοντέλο ζωής.
Ανακαλύπτει δυνάμεις που δεν ξέραμε ότι είχαμε ή είχαμε ξεχάσει ότι τις διαθέτουμε και οδηγούμαστε στην κατάστρωση ενός εφικτού, ρεαλιστικού, συνεπή με την ζωή μας πλάνου δράσης.
Την επόμενη φορά θα ασχοληθούμε με το πως μπορούμε να επιτύχουμε έναν στόχο μας μέσω coaching …
Και όλα αυτά με σεβασμό στον άνθρωπο, τις αξίες του και τις ιδιαιτερότητές του.
